5:2 faste FAQ

Er dit spøgsmål ikke besvaret her er du mere end velkommen til at kontakte mig og jeg vil så besvare dit spøgsmål hurtigst muligt.

Må jeg faste to dage i træk?

Du må godt faste to dage i træk på 5:2 kuren. Tager du dage i træk med faste skal du dog være opmærksom på at det kan være hårdt for din krop.

Du kan godt faste to dage i træk

I bund og grund er der ikke nogen forskel for kroppen om fastedagene ligger lige efter hinanden eller du har mindst en ikke spisedag imellem. Der hvor det kan gøre en forskel er hvor hårdt du syntes en fastedag er. Syntes du at det er hårdt at gå gennem en fastedag bør du ikke vælge at have to på hinanden fastedage. Ved at have mindst en spisedag imellem fastedage gør at din krop kommer tilbage til normalt niveau før du starter på endnu en fastedag.

Mellemmåltid på 5:2 kuren

Du kan sagtens spise et stykke frugt eller grønt som et mellemmåltid på 5:2 kuren. Selv drikker jeg rigeligt med væske  (både vand og kaffe uden mælk/sukker) på mine fastedage, det hjælper både på mæthedsfølelsen og sørger for at jeg ikke får hovedpine. Får jeg ikke nok ar drikke kan det både give svimmelhed og let hovedpine, det oplevede jeg mest i starten af 5:2 kuren men efter jeg fik styr på det har jeg sjældent haft hovedpine på mine fastedage. Når dagen er omme skal det samlede kalorieindtag ikke være overskredet. Hvordan du har fordelt dine kalorier er helt op til dig selv. Det er meget forskelligt fra person til person hvordan de fordeler kalorierne. Ud fra min egen erfaring og andre jeg kender der er på 5:2 fastekuren, så er følgende tre måder at fordele måltiderne de mest udbredte:
 • 2 måltider (morgenmad eller frokost samt aftensmad)
 • 3 måltider (morgenmad, frokost og aftensmad)
 • 1 måltid (frokost eller aftensmad)

Hvor lang tid er et fastedøgn?

De fleste som er på 5:2 kuren vil have en fasteperiode på ca 36 timer, det vil sige fra aftensmad (kl 19) dagen før fastedagen, til morgenmad (kl 7) dagen efter fastedagen. Du kan selv beslutte hvor på døgnet din faste skal starte, så hvis du gerne vil køre fra kl 13 til kl 13 så kan du sagtens gøre det. Jeg har har selv et fastedøgn på ca 41 timer, da jeg starter med at faste efter aftensmad og først begynder at spise igen til frokost dagen efter fasten, hvilket fungerer fint for mig. Det har altid faldet mig let at springe morgenmaden over, derfor bruger jeg den metode nu. Da jeg startede på 5:2 kuren var mit fastedøgn på  ca 36 timer (aftensmad -> fastedøgn -> morgenmad) og jeg startede med æg og bacon til morgenmad, både på fastedag og dagen efter. Det gjorde jeg for at forkæle mig selv og hvis jeg skulle have en god start på fasten, så ville jeg gerne give mig selv en belønning. Jo længere tid dit fastedøgn varer, jo større er sandsynligheden for at du opnår ketose (fedtbrænding)

Skal jeg dele mine kalorier i flere små måltider eller færre store måltider?

Jeg har selv god erfaring med at dele min kalorier i to måltider. Frokost og aftensmad, det gør så at jeg har mulighed for at deltage i det sociale, både på arbejdet om dagen og familien om aften. Ved at springe morgenmaden over får jeg en fastedag som strækker sig over 41 timer. For utrænede personer vil det tage 24-36 timer før de begynder at forbrænde fedt (ketose). Når du har tilvænnet kroppen kan du opnå ketose efter blot 12 timer. Hvis du har større afstand mellem dine måltider så vil du øge sandsynligheden for at din krop begynder at forbrænde fedtet og du vil opnå et vægttab.

Min vægt står stille selvom jeg er på 5:2 kuren

De fleste som følger 5:2 vil opleve at vægten står stille i perioder, sådan et periode kaldes for at plateau. Det kan være at din krop omdanner fedt til muskler og derfor vil du ikke nødvendigvis opnå et vægttab,  her kan det være en god ide at måle livvidden, for at undersøge om din krop er ved at omdanne fedt til muskler. Selvom du er på 5:2 kuren og kun skal holde øje med kalorierne på fastedage er det vigtigt at du ikke blot kompenserer ved at grovæde på ikke fastedage, men blot sørger for at få en normal dagsration (på op til 2000 kcal). Prøv også at være obs på om der evt sniger sig nogle skjulte kalorier ind via dine drikkevarer. Hold dig gerne til rigelige mænder vand, samt evt kaffe og te uden sukker og mælk.

5:2 kuren er ikke en slankekur

Det er værd at bemærke at 5:2 kuren ikke er en slankekur, men snarere en livsstilsændring hvor de fleste dog vil opleve et vægttab.

Hvor gammel skal man være for at begynde på 5:2 kuren?

Det kan ikke anbefales for børn og teenagere at begynde på at faste, da kroppen er i rivende udvikling. Mange udvikler sig stadig i starten af 20'erne og derfer bør de heller ikke begynde på 5:2 faste. Ved faste to dage om ugen sænker du IGF-1 niveauet. IGF-1 niveauet spiller en stor rolle under opvæksten og det anbefales ikke at sætte den i stå ved at gå på fastekur. For børn og unge er det vigtigere at kigge på det daglige indtag af mad og søde sager. Børn og unge kan måske lave deres egen udgave af 5:2 faste ved at have to dage hvor de ikke spiser fastfood og/eller slik og søde sager. Som barn og yngre er det vigtigere at få et sundt forhold til mad og sørge for at motionere regelmæssigt. Hvis du er ung vil det være en god ide at snakke med egen læge for du kaster du ud i 5:2 kuren. Er du i midten af 20'erne eller ældre, men ikke overvægtig kan du over 6:1 kuren, så du "blot" faster en gang om ugen.

Har du taget for meget på i ferien?

stockmedia.cc Hvis du har råhygget mens du har holdt ferie og taget lidt for mange kilo på grundet god mad evt kombineret med vin og øl, så er 5:2 kuren en effektiv måde til at slippe af med de overflødige kilo. Ved blot at faste 2 dage om ugen kan du på kort tid forbrænde de kilo som er kommet snigende. Mange oplever en fornyet energi når de ser at vægten ryger nedaf og livvidden svinder ind.  

stockmedia.cc

Hvordan beskriver du 5:2 kuren for andre?

5-2 faste er ikke en kur eller diæt i traditonel forstand. Jeg vil kalde det en delvis kostændring (eller livstilsændring) som giver vejen til et sundere liv. Traditionelle kure og diæt handler mere om hvad der er forbudt, frem for at fokusere på at hjælpe kroppen til en sundere livsstil. Med 5-2 faste er der jo meget få regler og det gør at mange får en successoplevelse og bliver på "kuren" i længere tid.

Mit energiniveau er lavt på fastedage

Hvis du har problemer med manglende energi og begynder du at være tvær og efter dine nærmeste kan du prøve at drikke en Coke Zero eller et glas Fun One saftevand. Begge dele indeholder et minimum af kalorier men kan give dig det energiboost der gør at du kommer nemmere gennem fastedagen og fastedagen ikke bliver en sur pligt men en leg istedet for.

Jeg kan ikke passe mit tøj længere…

En af de gode sideeffekter ved 5-2 faste er at udover det kan ses på vægten så er det tydeligt at du efter kort tid vil få meget bedre plads i det tøj, som du måske havde problemer med at passe inden du startede på diæten. Istedet for at ægre dig udover at du skal købe nyt tøj eller få syet tøjet ind, så glæd dig over at du har gjort din krop en kæmpe tjeneste.

Hvordan finder jeg ud af hvor mange kalorier der i maden?

På fastedage er det vigtigt ikke at indtage mere:
 • Kvinder (500kcal)
 • Mænd (600kcal)
Hvordan du fordeler det, er op til dig selv. De fleste fordeler det enten udover morgenmad + aftensmad eller frokost + aftensmad. Jeg startede selv på det første, men skiftede senere hen til det andet, da jeg så kunne spise frokost sammen med kollegaerne og det var egenligt nemmere at springe morgenmaden over. På kalorietabel.dk kan du læse om hvor mange kalorier gængse madvarer indeholder. Tabellen kan også bruges til de fleste former for kur, da den udover kalorier også indeholder værdier for: Protein, Fedt, Kulhydrat, Kostfibre, Calcium og Slankeværdi.

På fastedage bliver jeg meget sulten om aftenen

Det er ikke unaturligt at du vil føle sult om aftenen på fastedage. Det er din krop som begynder at tære på depoterne. Du kan hjælpe dig selv ved at få rigeligt at drikke og gå tidligt i seng. Som oftest er det kun i starten af 5-2 fasten at du vil føle dig meget sulten, for de fleste aftager problemet efter nogle uger hvor din krop gradvist er vænnet til at faste 2 gange om ugen.

Jeg bliver nogen gange svimmel og får hovedpine på fastedage

Når kroppen ikke bliver stopfodret som den plejer begynder den at tærre på ressourcerne, dette kan gøre at man bliver svimmel og får hovedpine. På fastedage er det derfor vigtigt at du sørger for at få drukket nok væske (uden kalorier). Det er værd at bemærke at det ekstra indtag af væske kan få udvasket din krop og du kan med fordel indtage ekstra salt.

Hvor ofte skal jeg faste?

Der er meget få regler inden for 5:2 hvilket gør diæten meget nemt at overholde, reglerne der skal overholdes er:
 • 2 af ugens 7 dage er fastedag - her er der frit valg.
 • Kvinder må maks indtage 500 kcal pr dag og for mænd er det 600kcal
Hvordan det passer ind i dit liv er helt op til dig selv, det kan dog ikke anbefales at tage 2 fastedage i træk, da det vil være hård får kroppen. Kan du overskue at faste to dage i træk er er der dog ikke noget i vejen for det og så vil du have fem dage i træk hvor du ikke skal faste. Fordelen ved at det er 5-2 diæten er at det kun er en dag ad gangen som du skal igennem og det kan de fleste godt overskue.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
5:2 faste FAQ, 6.0 out of 10 based on 13 ratings
Hvis du syntes om dette indlæg, vil jeg sætte stor pris på at du vil skrive en kommentar og/eller dele den med dit netværk.

6 tanker om "5:2 faste FAQ"

 1. Rikke Hansen

  Må man tygge tyggegummi og spise sukkerfrie pastiller (mint) Og må man bruge søde tabelletter på faste dage..??

  Svar
  1. Tim Forfatter

   Det må du gerne. I sidste ende handler det om at holde sig under grænsen for hvor mange kalorier du må indtage på fastedage. 500kcal for kvinder og 600kcal for mænd.

   Svar
   1. Gitte Østrup-Jeppesen

    Hej
    Det er min aller første dag, hvor jeg har forsøgt at holde mig under 500 kcal. Jeg er landet på 572 kcal

    Svar
 2. kirsten mogensen

  Jeg er netop startet på 5-2 kuren. og har i forvejen tabt 5 kg. jeg har gennemlæst næsten alt om kuren. og fandt din, du har den bedste, den er nem at overskue. nem at forholde sig til. og du har forstået at komme med det budskab. gør kroppen en tjeneste, gørr dig fri af dårlige vaner. tak for en fed hjemmeside, som jeg har printet ud. kh, kirsten.

  Svar
 3. kirsten mogensen

  Jeg vejede 85 kg og skal ned på 75. hvor er det dejligt at få muligheden for hjælp, via de mennesker der virkelig forstår at give andre indblik på en måde at gøre vægt tabet stabilt. tak for det, kh kirsten,

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *